fbpx

Champagneskolan 4 – Att välja champagne [swe]

Picture of Richard Juhlin

Richard Juhlin

Många frågar sig säkert varför champagne måste vara så dyrt. Det beror främst på de rigorösa kvalitetsbevarande bestämmelserna och den kostsamma champagnemetoden. Kostnader för flaskan, korken, druvorna, framställningen och lagringen gör det omöjligt att sälja champagne för under 15 euro. Det mesta när det gäller vin är naturligtvis en fråga om tycke och smak, men med tanke på vad Château Petrus eller Romanée Conti kosta så är inte champagne dyrt.

Hos de flesta stora champagnehusen är årgångsvinet det bästa köpet. För några extra euro får vi viner flera klasser bättre än deras standardchampagne. Prestigechampagne är oftast ytterligare ett snäpp mer raffinerad och koncentrerad, men priset motiverar sällan kvalitetsskillnaden.

Jag tycker man ska undvika de allra billigaste champagnerna. De har oftast en oren, jordig smak och ger inte valuta för pengarna. De innehåller också oftast en hög andel vin från andra pressningen och har sitt ursprung ifrån Aisne eller Aube. Den dominanta druvan i dessa viner är företrädelsevis Pinot Meunier. Det verkliga fyndet i champagnedjungeln är de högklassiga Grand cru-odlarnas blanc de blancs.

I Bourgogne är odlarnas viner dyrare än vinfirmornas. I Champagne är förhållandet det motsatta, eftersom de penningstarka firmorna effektivt företräder tesen att bra champagne ska bestå av en blandning av de tre druvsorterna. I takt med att odlarna uppmärksammas mer och mer kommer de emellertid snart att lära sig hur man tar betalt. Därför har vi prismedvetna konsumenter bråttom om vi vill köpa dessa mästerverk till fyndpris. Några odlare har redan fått sådan kultstatus att deras viner betingar skyhöga priser i Hong-Kong och New York.

Oavsett vilken champagne man väljer ska man alltid försäkra sig om att vinet är i bra kondition. Köp aldrig en champagneflaska som förvaras stående i butiken. Då kan korken snabbt torka ut och vinet förstöras. Håll flaskan mot ljuset för att se om champagnen är klar eller har en fällning. Om champagnen är äldre bör du också lukta på korken. Känner du den omisskännliga doften av madeira föreligger stor risk att korken släppt in skadliga mängder syre i flaskan. Innehållets nivå skvallrar också om champagnens kondition. Ser man tydligt att nivån har sjunkit är det ett varningstecken. 

Om du gör dina inköp i Champagne under de varma semesterveckorna ska du inte ha vinet liggande för länge i en stekhet bagagelucka. Temperaturen kan lätt närma sig 50°C i solen. Om armar och rygg orkar, så lyft in vinerna på hotellrummet fram till hemfärden. Behåll om möjligt flaskans förpackning på för att undvika att utsätta champagnen för starkt ljus. Förvara givetvis alltid flaskan liggande även under transporten till hemlandet.

Dessa små tips kan hjälpa dig att skydda dig mot allt utom korkdeffekt. 

Stay tuned Sign Up